Hubnete do plavek? Jaké potraviny jsou pro to vhodné?

Magazín

5. 7. 2017

Hubnete do plavek? Jaké potraviny jsou pro to vhodné?

Snažíte se ještě zhubnout do plavek kvůli letní dovolené? Určitě to ještě stihnete. Abychom Vám snahu shodit několik kilogramů ulehčili, hlavní poradkyně NATURHOUSE Věra Burešová pro Vás připravila několik tipů na potraviny, které jsou pro hubnutí do plavek vhodné. 
 

Optimální hubnutí

Při optimálním hubnutí je podle názoru výživových poradců NATURHOUSE na místě shodit přibližně 0,5-1 kg týdně, více spíše ne, protože proces hubnutí nemá cenu uspěchat. A to nejen, abychom si zdravotně neublížili, ale také, abychom neměli přebytečnou volnou kůži a nepropadali špatným náladám až depresím.
 
Léto je díky čerstvé úrodě sezónního ovoce a zeleniny ideální na odlehčení jídelníčku. Jestli jste se dosud přejídali, raději zmenšete porce a jezte zhruba každé 3 hodiny 5x denně. Určitě se vyvarujte smažených jídel a hlavně, nezapomínejte na snídani, obě svačiny, oběd a ani večeři. Večerní jídlo raději volte lehké a poslední jídlo snězte nejpozději tři hodiny před ulehnutím.
 

Jíst více nebo méně?

Určitě jezte více zeleniny a méně tučných jídel. Vyřaďte bílé pečivo, sladké limonády a smažená jídla, protože tato jídla nám nedělají dobře. Cítíme se po nich těžce a unaveně a rozhodně nenapomáhají hubnutí.
 
Zkuste si dopřát denně alespoň 300 gramů zeleniny a dopoledne i jeden kousek ovoce,“ navrhuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE a zároveň varuje před starým mýtem: „Nevynechávat záměrně přílohy k hlavním jídlům - je jeden velký omyl,“ varuje.
 
Ke snídani přidejte čerstvou zeleninu, jako jsou ředkvičky, okurky či rajčata, k obědu a večeři si dejte porci salátu, odpolední svačinu zastane třeba tvaroh a špalíčky mrkve, okurky či papriky. Uvidíte, že brzy vám jídlo bez čerstvé křupavé zeleniny nebude skoro chutnat a zelenina Vám bude chybět!
 
K obědu a večeři rozdělte talíř do třetin. Jednu třetinu jídla by měla tvořit zelenina, a to buď vařená, grilovaná nebo syrová, druhou třetinu by pak mělo tvořit libové maso či ryba, vejce, tofu nebo šmakoun jako kvalitní zdroje bílkovin a třetí třetinu pak sacharidy – kuskus, batáty, brambory, bulgur nebo rýže basmati.
 

Tuky s rozvahou

Vedle salátů můžete zeleninu také vařit na páře, dusit, péct i grilovat. Vyhýbejte se však zbytečně velkému množství oleje. „Ani salát se spoustou olejové zálivky není zdraví prospěšný. Na jednu porci bohatě stačí 2 lžičky kvalitního oleje,“ upozorňuje nutriční specialistka Burešová. Na tuk si dávejte pozor i v dalších pokrmech, jako například máslo na celozrnném pečivu, které by mělo být jen ve velmi tenké vrstvě. Místo másla si více pochutnáte na lehkých krémových sýrech či pomazánce z luštěnin – ty jsou výborným zdrojem bílkovin a vlákniny.
 

Voda je život

Díky vodě naše tělo správně funguje. Bez ní je pro nás těžké být zdraví a fit, stejně jako hubnout. Z nedostatku tekutin nás bolí hlava, cítíme se unavení, naše pokožka je vysušená a nehubneme.
 
Slazené limonády, alkohol a příliš mnoho kávy nám škodí stejně jako nedostatek čisté vody. Vhodné je vypít postupně alespoň 1,5 litru nechlazené, neslazené vody bez bublinek,“ říká Věra Burešová. Pro změnu můžete do vody přidat pár kapek citronové šťávy, lístky máty nebo kolečko salátové okurky či plátek jablka.
 

Základní tipy pro hubnutí do plavek:

  • Jíst 5x denně každé 3 hodiny.
  • Vypít postupně alespoň 1,5 l nechlazené, neslazené vody bez bublinek.
  • Každý den si dopřát procházku alespoň 30 minut, jak zdravotní stav dovolí.
  • Doporučené sporty: plavání, cyklistika, jóga, pilates, stačí však obyčejná chůze.
  • Pozor! Nevynechávat záměrně přílohy k hlavním jídlům - je to jeden velký omyl a zakořeněný mýtus.
 

K obědu a večeři by měl být talíř rozdělen následovně:

  • 1/3 talíře zelenina - vařená, grilovaná, syrová
  • 1/3 talíře libové maso, ryba, vejce, tofu, šmakoun – tedy kvalitní zdroj bílkoviny
  • 1/3 talíře sacharidová příloha - kuskus, brambory, batáty, bulgur, rýže basmati