Jak úspěšně držet dietu, když vaříte pro celou rodinu?

Magazín

15. 6. 2017

Jak úspěšně držet dietu, když vaříte pro celou rodinu?

Držet dietu, zatímco připravujete klasická jídla pro celou rodinu, není vůbec snadné. Zvlášť když si manžel pochutnává na tučných těžkých jídlech a děti mají v oblibě sladká jídla. Naše hlavní výživová poradkyně Věra Burešová pro Vás připravila několik tipů, jak v takové situaci úspěšně dodržovat redukční dietu a uspokojit tak jak sebe, tak i všechny ostatní členy domácnosti.
 

Nevařte více druhů jídel

Nejprve je nutné si uvědomit, že zdravý jídelníček je vhodný pro všechny, takže když budete vařit chutná jídla dle našich receptů výživových poradců (inspirujte se v našich receptech zde), ostatní členové domácnosti si toho nevšimnou a budou jistě spokojení. Určitě není vhodné vyvařovat více druhů jídel - pro sebe a pro zbytek rodiny. Naopak vsaďte na zdravá jídla, ze kterých nebudete muset mít výčitky, a členům vaší rodiny jen prospějí. Svým dětem tak budete příkladem - od koho jiného by měly pochytit zdravé stravovací návyky než od svých rodičů? 
 

Méně solte

Kuchyňská sůl je bílým zlem v naší kuchyni. Pro finální chuť jídla je sice důležitá, ale zacházejte s ní opravdu střídmě. Přehánět by to neměly zvláště děti a senioři, ale týká se to všech. Místo nadměrného solení vyzkoušejte různé variace bylinek a koření, které jídlu dodají nejen daleko zajímavější chuť, ale také příjemnou vůni. Pokud přece jen ale někdo slanější pokrm vyžaduje, může si jej individuálně dosolit sám na svém talíři. 
 

Omezte cukr nebo jej nahraďte

Mezi další bílá zla v kuchyni patří bílý cukr. Ten můžete ale stejně dobře nahradit např. jinými sladidly. Sladká jídla můžete omezit a pochutnávat si např. na sezónním ovoci, speciálních sušenkách s vlákninou NATURHOUSE, ze kterých můžete připravit chutný a rychlý nepečený dort, když na sušenkový základ použijete ovoce a tvaroh. 
 

Zobání u televize

Jestli rádi jako rodina zobete u večerního sledování televize, místo nezdravých a tučných chipsů můžete chroupat např. nakrájenou mrkev, řapíkatý celer či další zeleninu. Stejně tak můžete klasické smažené bramborové lupínky nahradit těmi pečenými v troubě, zcela bez tuku!
 

Zahušťujte jinak!

Když budete příště připravovat omáčku, hladkou bílou mouku nechte ve spíži. Kromě klasické jíšky můžete sáhnout po zelenině, která navíc dodá jídlu zajímavou chuť. Úžasně funguje rozmixovaná mladá cuketa nebo cibule. S nimi si i na dietě můžete dopřát běžná jídla, jako je třeba roštěná. Pro zahuštění polévek se nebojte použít třeba červenou čočku nebo jakoukoliv kořenovou zeleninu. Pokud nutně musíte použít mouku, zkuste třeba alternativu - např. bezlepkovou pohankovou.
 

Správně je, když to křupe!

Křupavé zeleninové saláty se dají připravovat na tisíce způsobů a je vhodné s nimi doplnit každé jídlo - oběd, svačinu i večeři. Navíc děti často kopírují své rodiče, takže pokud uvidí, že si k obědu pochutnáváte na čerstvé zelenině, budou to dělat také, a to aniž byste je do toho nutili.