Chapati s indickým ananasovým čatní
Suroviny
- 250 g celozrnné pšeničné mouky
- 150 g vody
- lžička ghí
- 2 kg čerstvého zralého ananasu
- 3 lžíce oleje nebo ghí
- 2 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 2 dcl ananasového džusu
- 4 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička římského kmínu
- špetka soli
- hrst opražených nasekaných ořechů
Postup
Příprava placek:
Z mouky, vody a 1 lžičky ghí vypracujte hladké, středně tuhé těsto a nechte 5 minut odpočinout. Z těsta vytvořte kuličky cca 2–4 cm veliké, vyválejte na placky 12-20 cm v průměru, tloušťka cca 2 mm. Nechte z obou stran „osušit nasucho na pánvi“ a poté nechat „nafouknout“ nad plamenem.
Příprava čatní:
Ananas nakrájejte nahrubo. V rendlíku rozehřejte tuk a přidejte římský kmín, zázvor a restujte 2 minuty. Zasypte cukrem, nechte zkaramelizovat. Nakonec vložte ananas a zalijte džusem, lehce osolte. Vařte cca 30 minut, až se tekutina odpaří. Odstavte z ohně a smíchejte s ořechy.