Chapati s indickým ananasovým čatní

Suroviny

  • 250 g celozrnné pšeničné mouky
  • 150 g vody
  • lžička ghí
  • 2 kg čerstvého zralého ananasu
  • 3 lžíce oleje nebo ghí
  • 2 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 2 dcl ananasového džusu
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička římského kmínu
  • špetka soli
  • hrst opražených nasekaných ořechů

Postup

Příprava placek:
Z mouky, vody a 1 lžičky ghí vypracujte hladké, středně tuhé těsto a nechte 5 minut odpočinout. Z těsta vytvořte kuličky cca 2–4 cm veliké, vyválejte na placky 12-20 cm v průměru, tloušťka cca 2 mm. Nechte z obou stran „osušit nasucho na pánvi“ a poté nechat „nafouknout“ nad plamenem.
 
 
Příprava čatní:
Ananas nakrájejte nahrubo. V rendlíku rozehřejte tuk a přidejte římský kmín, zázvor a restujte 2 minuty. Zasypte cukrem, nechte zkaramelizovat. Nakonec vložte ananas a zalijte džusem, lehce osolte. Vařte cca 30 minut, až se tekutina odpaří. Odstavte z ohně a smíchejte s ořechy.